dijous, 23 de desembre del 2010

El consell de ministres aprova presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de consultes

L'executiu ho ha acordat aquest dijous, l'endemà de la sentència del TS que demana "reintroduir" el castellà a l'escola. Rubalcaba ha silenciat la decisió en la roda de prema posterior a la reunió del govern espanyol

Una de freda i una altra de freda. Finalment, el govern espanyol presentarà un recurs al TC perquè examini la inconstitucionalitat de la llei de consultes catalana, aprovada durant la darrera legislatura amb els vots del PSC, que presidia el Govern.

La decisió ha estat presa pel consell de ministres de José Luis Rodríguez Zapatero aquest dijous, l'endemà mateix de conèixer-se la sentència del Suprem que qüestiona la immersió lingüística la català a les escoles, i el mateix dia que s'investia president Artur Mas amb la benedicció del PSOE i gràcies a l'abstenció del PSC.

Alfredo Pérez Rubalcaba, vicepresident primer i portaveu habitual, ha silenciat la decisió durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, però l'acord consta oficialment a la pàgina web de la Moncloa.

Segons consta en aquest breu escrit d'argumentació, l'executiu espanyol entén que la llei de consultes catalana va massa enllà perquè preveu l'organització de referèndums i no es conforma amb les consultes populars, de rang inferior.

"L'Estat té la competència exclusiva per regular i convocar referèndums, mentre que la competència autonòmica només hi cap sobre les consultes populars, com recull l'article 122 de l'article de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya", indica l'escrit del consell de ministres. Per tant, aquest extrem es contradiu, segons el punt de vista del govern estatal, amb la llei contra la qual prepara el recurs, que representa "equiparar la consulta popular al referèndum i considera que l'únic límit a la seva potestat per a la regulació d'aquestes consultes en l'àmbit territorial de Catalunya és la necessària autorització de l'Estat".

El govern espanyol ja havia anunciat que estudiava la possibilitat de presentar aquest recurs i havia fet un requeriment previ al govern català per intentar una sortida negociada que, evidentment, no ha arribat.

Solidaritat Catalana s'ha expressat amb la contundència habitual: ha fet una crida a la mobilització i, al mateix temps, ha instat la resta de partits a denunciar el "profund caràcter antidemocràtic" del govern espanyol i de la justícia espanyola. També reclama a les formacions polítiques catalanes que "combatin l'intent de genocidi cultural i els dèficits democràtics per mitjà de la insubmissió".

El portaveu adjunt de Convergència i Unió (CiU) al Parlament, Jordi Turull, ha assegurat aquesta tarda que el nou Govern de la Generalitat –que prendrà possessió dimecres que ve– "defensarà la llei de consultes davant el recurs" que ha plantejat avui el govern estatal davant el TC. Turull ha admès que CiU no estava d'acord amb el plantejament d'aquesta llei –hi van votar en contra–, però que s'encarregaran de "preservar les institucions catalanes" de cara a aquest nou recurs. El portaveu adjunt de la federació nacionalista ha avançat que la Generalitat defensarà la llei en base a un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que avala, en gran part i segons Turull, la constitucionalitat de la llei.

Esquerra, per la seva banda, s'ha oposat a la decisió del Consell de Ministres d'avui, que arriba després que s'hagi clos el període de sis mesos que s'havien donat el Govern català i l'espanyol per tal d'arribar a un acord. Amb la interposició del recurs, que comportarà la suspensió de la llei fins a la seva resolució, "les institucions espanyoles vulneren una vegada més una decisió presa pel Parlament de Catalunya", segons ha declarat Anna Simó, portaveu d'Esquerra al Parlament de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada